Chefdirigent


Georg Lidström

Chefdirigent


Georg Lidström har arbetat som orkesterns musikaliska ledare sedan hösten 1985. Genom sina kontakter med både äldre och yngre musiker och artister har han också framgångsrikt medverkat i de mer praktiska förberedelserna inför Täby Symfoniorkesters konserter.


Georg har ett förflutet som kyrko- musiker. Under åren 1982-88 studerade han på musikhögskolan i Stockholm för Jorma Panula och Kjell Ingebretsen samt i kördirigering för Eric Ericson. Efter sin examen har han bl.a. turnerat med Riksteatern som opera- dirigent samt gästdirigerat vid Norrlandsoperan i Umeå. Han har också uruppfört en del nutida svensk musik, bl.a. "Slottet det vita" av Sven David Sandström samt en stor kantat till Norrköpings stads 600-årsjubileum.


Georg har också varit ledare för Cantuskören i Stockholm, Stockholms kammarkör samt lett konserter med Stockholms motettkör. Han har varit musikalisk ledare för Saltsjöbadens orkesterförening och Eskilstuna symfoniorkester och varit förste gästdirigent i Falun. 2002 dirigerade han Prokofiev-filharmonin i Ukraina och framförde symfonier av Mahler och Sibelius.


Under åren 2004-2007 dirigerade Georg samtliga föreställningar vid Opera på skäret – Sveriges största operafestival som framförs i ett sågverkssamhälle utanför Kopparberg vid sjön Ljusnaren.  Där framfördes bland annat La Traviata, Rigoletto och Aida. Georg betraktades enligt recensionerna som en utomordentlig Verditolkare.


Här är ett utdrag från SvD-recension 2005:

Georg Lidström ledde sin Classic Chamber Orchestra och Sten Niclassons vältrimmade musikdramatiska bergslagskör. Han tillhör den sällsynta kategorin av dirigenter som har ett äkta, smittande patos. Efter att han blåst en stund på elden, brann det härligt med hög italiensk låga.


Många samarbetsprojekt mellan orkestrar och körer har initierats av Georg. Ett strålande exempel är fredskonserterna 2007 med Beethovens nia i S:ta Clara kyrka i Stockholm och Tibble kyrka i Täby, där tre orkestrar och åtta körer samverkade. Överskottet skänktes till Astrid Lindgrens barnby i Afrika och var en manifestation av 100-årsfirandet av Astrid Lindgrens födelseår.


Georg Lidström tilldelades Täby kommuns kulturpris 2009.